Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mimamaartje
Nu schijnt het per 1 juli niet meer mogelijk te zijn om een VOF op te richten.
|
Is dat zo? Dat heeft dan waarschijnlijk te maken met de invoering van de personenvennootschap, die o.a. de VOF vervangt. Maar op dit moment staat nog
op de website van de KvK:
De invoering wordt waarschijnlijk gekoppeld aan de invoering van de Nieuwe Handelsregisterwet. Dit is vermoedelijk per 1 januari 2008. Ondernemers die nu een rechtsvorm kiezen of wijzigen, hoeven nog geen rekening te houden met dit wetsvoorstel.
Dat suggereert dat je nu nog een VOF kunt oprichten, die straks van rechtswege wordt omgezet in een vergelijkbare personenvennootschap.
Citaat:
Heeft er iemand ervaring met zo'n convenant of met een andere vorm van partnerschap? Of heeft er iemand tips waar we nog meer rekening mee moeten houden?
|
Je kunt de samenwerking natuurlijk regelen in een contract, maar het probleem blijft dat één van de twee deelnemende personen in juridische zin eigenaar is van de intellectuele eigendomsrechten, handelsnaam, contracten etc.
Dat is o.a. op te lossen met de nieuwe openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid (OVR) en met de al bestaande
BV. De KvK zegt hierover in bovengelinkt artikel:
OVR of B.V.?
Volgens de nieuwe regeling is het betrekkelijk eenvoudig om een openbare vennootschap om te zetten in een B.V. De belangrijkste reden om dit te doen, zal vaak de beperkte aansprakelijkheid voor bestuurders en aandeelhouders in een B.V. zijn. De omzetting naar een B.V. heeft echter wel fiscale gevolgen. Laat u daarom altijd goed adviseren.
Een BV (vaak met holding) oprichten is een tikje duur en complex (verklaring van geen bezwaar, accountantsverklaring, oprichten bij de notaris, extra administratie, loonheffingen, jaarstukken etc.). Hoe dat straks met de OVR zit weet ik niet. Misschien wordt die lichter, meer te vergelijken met de huidige VOF.