IB47 zegt mij ook niets (hoewel ik inmiddels begrijp dat het een soort kant-en-klare one-shot factuur+VAR verklaring in 1 is), maar als je freelance werkt regel je normaalgesproken zelf de afhandeling van de inkomstenbelasting, en stuur je facturen aan je werkgever.
Hier de handleiding invullen van IB 47 formulieren op papier voor de uitbetaler:
http://download.belastingdienst.nl/b...b0461t81fd.pdf
Het lijkt erop dat er geen sprake is van btw, en dat jij verantwoordelijk bent voor de inkomstenbelasting.
Maar op die facturen wil je eigenlijk wel 19% btw zetten. Daarom moet je zsm een btw nummer aanvragen als je dat nog niet had, en kijken of je kan regelen dat je facturen stuurt en niet met die IB-47 formulieren 'factureert'. De eerste 1400 btw hoef jij namelijk niet af te dragen (zoek op KOR, kleine ondernemers regeling). En je werkgever, mits btw-plichtig, voelt er niks van want wat hij aan jou betaalt aan BTW hoeft hij niet aan de fiscus af te dragen. Een btw nummer is overigens gratis en iets tussen jou en de belastingdienst, en staat los van de KvK - hoewel die zich er tegenwoordig ook mee bemoeit (die zoeken m.i. vooral omzet en adressen om hun post in te kunnen dumpen).
Je moet dan in principe zelf per kwartaal de btw afdragen die jij hebt ontvangen en niet hebt uitgegeven aan kosten voor het werk (vervoer, materiaal, etc). Klinkt ingewikkeld misschien maar stelt niks voor, en het levert je in het begin 19% meer inkomsten op.
Qua inkomstenbelasting:
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peterr
Owke dus ik moet gewoon een bepaald bedrag vasthouden om aan het einde van 2009 dat terug te betalen aan de belasting..
Aangezien ik nog studeer, is de eerste 6000,- belastingvrij.. ik neem aan dat ik dan eerst het geld moet betalen, zodat ik het daarna met mijn belastingteruggave ontvang...?
|
Niet helemaal. Begin volgend jaar moet je aangifte doen en geef je op hoeveel je resultaat uit overige werkzaamheden (= omzet - kosten) was, en daar moet je dan
achteraf over afrekenen. Dit is anders dan bij normaal loon, waar je werkgever per maand afrekent met de fiscus. Die draagt soms teveel af (met name wanneer je meer dan 1 baantje hebt) waardoor je kan terugvragen.
Pas boven de 6000-nogwat begin je belasting te betalen, dus veel hoef je voorlopig niet opzij te zetten. Als je in een studentenhuis woont is het verder nog slim om een luie huisgenoot te strikken als fiscale partner, dat levert een paar tientjes extra zorgtoeslag op en bovendien kan je dan 12000 euro gratis verdienen omdat hij/zij de heffingskorting niet gebruikt. (de zgn aanrechtsubsidie). Die dingen gaan allemaal bij de aangifte achteraf (hoewel de zorgtoeslag doet vermoeden dat de situatie van tevoren bepalend is - dat is niet zo), dus dat hoef je pas tegen januari 2010 te regelen. De heffingskorting van je huisgenoot wordt dan aan hem/haar uitbetaald, je kan bijv afspreken dat hij/zij een percentage mag houden. De voorwaarden zijn: minstens 6 maanden van het jaar op hetzelfde adres ingeschreven staan, en een "gezamenlijke huishouding voeren". Dat laatste wordt nergens in de wet gedefinieerd, maar als je op dezelfde plee zit en dezelfde keuken gebruikt ben je al een eind op weg. Je kiest elk jaar opnieuw voor fiscaal partnerschap, dus het heeft helemaal niks te maken met een samenlevingsovereenkomst o.i.d.
Ohja, en let wel goed op de grens voor de stufi (inmiddels iets van 11000?). Hiervoor telt je verzamelinkomen, dus naast het hierboven besprokene ook lijfrente-uitkeringen en 4% van je vermogen boven de 20000. De boetes zijn niet mals, dus bij twijfel of je de grens haalt, zou ik bijvoorbeeld de laatste 2 maanden van het jaar de stufi stopzetten en je ov inleveren. Je niet gebruikte maanden krijg je later gewoon nog uitgekeerd als je langer studeert dan de officiele termijn, dus je mist uiteindelijk alleen die maanden ov-kaart.
Haha, ik draaf door, dit draait uit op een korte handleiding ondernemen voor studenten - geen idee of je het nodig hebt, maar wie weet. Ik heb het allemaal zelf uit moeten vogelen maar het kan je zo 2000 per jaar opleveren!