Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Belasting
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Belasting Inkomstenbelasting (winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden), omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 20 oktober 2009, 00:17
reinderdevries reinderdevries is offline
Lid
 
Geregistreerd: 20 oktober 2009
Berichten: 11
Standaard Enkele vragen

Hallo,

Na wat rondneuzen op de Lancelots-site, de site van de fiscus en dit forum heb ik toch nog een aantal vragen. Ik ben student en starter, heb een lage omzet en kom er wat betreft de inkomstenbelasting niet helemaal uit.

Allereerst, na mijn start heb ik een brief gekregen van de fiscus waarin uitgelegd stond welke belastingen ik moet afdragen. Vooralsnog was hier alleen de omzetbelasting gespecificeerd, jaarlijks. Betekent dit dat ik geen inkomstenbelasting hoef af te dragen?

Stel dat het wel zo is: hoeveel procent is dit dan van mijn inkomsten? Ik ben wiskundig gezien redelijk onderlegd, maar zonder percentage is het lastig rekenen.

En dan: wanneer komt de voorlopige aanslag binnen? Bij mijn inschrijving heb ik een schatting gedaan van mijn omzet, alleen toen hield ik er geen rekening mee dat het midden in de zomer was en de fiscus met kalenderjaren werkt. Kortom, de voorlopige aanslag kon wel eens onvoordelig uitpakken.

Tot zover de vragen, ik hoop dat iemand ze kan beantwoorden. Met alle beschikbare sites en handleidingen kom ik een heel eind, maar het is toch nog best lastig om een correct antwoord te vinden op een vraag tussen de grote hoop kleine stukjes informatie.

Met vriendelijke groet,

Reinder de Vries
Met citaat reageren
  #2  
Oud 20 oktober 2009, 11:12
reinderdevries reinderdevries is offline
Lid
 
Geregistreerd: 20 oktober 2009
Berichten: 11
Standaard Re: Enkele vragen

Er komt nog een klein staartje aan mijn relaas. Als het goed is bedraagt de IB voor 2009 op schaal 1 in box 1 33,50%. Alas, dat kan. Nou las ik op onderstaande pagina dat er ook zoiets is als 'algemene heffingskorting'. Geldt dat voor mij (i.c.m. bovenstaand verhaal) ook?

Groet,

Reinder de Vries
Met citaat reageren
  #3  
Oud 20 oktober 2009, 14:03
Marcelot Marcelot is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 25 september 2009
Berichten: 89
Standaard Re: Enkele vragen

De omzetbelasting is een zakelijke belasting en die betaal je eens per kwartaal of eens per jaar (ooit wellicht eens per maand). Hoeveel je aan omzetbelasting moet betalen kun je zelf in de gaten houden, door de btw van je uitgaande en binnenkomende facturen te checken (indien uitgaand > binnenkomend dan betaal je uitgaand - binnenkomend, indien binnenkomend > uitgaand dan kun je uitgaand - binnenkomend vorderen = leuk).

Inkomstenbelasting betaal je altijd, maar als je een eenmanszaak bent dan is dat geen zakelijke belasting. Dus dat verklaart waarom die niet op de lijst staat die je krijgt als ondernermer. Als je een eenmanszaak hebt dan bepaal je je aan het eind van het jaar je winst (uiteraard is het handig om dat per kwartaal te doen maar dat is niet verplicht) en dat is jouw persoonlijke inkomen. Iedereen moet jaarlijks inkomstenbelasting aangeven en daarop kun moet dus je winst noteren als jouw inkomen.

Wat je jaarlijks aan inkomstenbelasting moet betalen kun je uitrekenen, maar dat is best lastig, omdat er allerlei aftrekmogelijkheden zijn, zoals zelfstandigenaftrek en allerlei heffingskortingen (die zijn dus goed). Dus je betaalt altijd minder dan de percentages van de schijven. Mijn ervaring is dat als bijvoorbeeld 12.000 winst per jaar blijft dat je eigenlijk niets hoeft af te dragen. Ga je naar 24.000 of naar 36.000 dan betaal je jaarlijks enkele duizenden euros. Stapsgewijs wegen de kortingen minder en kom je dus in de buurt van de percentages van de schijven. Ik zou zeggen: zet wat opzij als je inkomsten hebt en dan zie je vanzelf wat je in april moet betalen.
Met citaat reageren
  #4  
Oud 20 oktober 2009, 14:31
reinderdevries reinderdevries is offline
Lid
 
Geregistreerd: 20 oktober 2009
Berichten: 11
Standaard Re: Enkele vragen

Marcel, bedankt voor je verhelderende antwoord. Mijn redenatiefout was dus dat de IB onder mijn eigen inkomen valt en niet onder dat van mijn bedrijf. Dat biedt perspectief voor mijn jaaropgaaf. Die heffingskortingen zal ik eens uitzoeken, dat lijkt me lonend. Wat betreft de verschillende zakelijke aftrekposten, daar kom ik veelal (behalve de KOR) niet aan omdat ik niet aan het urencriterium kan voldoen.

Overigens, wat de KOR betreft, mag ik dan wel btw terugvragen van de fiscus?

Het blijft een lastig verhaal, belastingen. Ik heb wel al een seminar bij de KvK gepland en er ligt nog een ongeopend 'Voor Dummies' boek op mijn bureau. En ik ben nog op tijd, voor april, volgens mij gaat het wel lukken.

En fin, nogmaals bedankt.
Met citaat reageren
  #5  
Oud 20 oktober 2009, 14:58
Marcelot Marcelot is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 25 september 2009
Berichten: 89
Standaard Re: Enkele vragen

Hoewel het natuurlijk niet helemaal eerlijk klinkt (je vraagt dus wel kleine beetjes van de belastingdienst maar je betaalt geen kleine beetjes ;-) geloof ik dat je de KOR wel mag toepassen. Maar dat weet ik niet zeker, ik val inmiddels niet meer onder de KOR.

Voordat er andere reacties komen: tot welk jaarinkomen je nog geen inkomstenbelasting hoeft te betalen is natuurlijk van heel veel dingen afhankelijk. Zo heb ik ook een eigen huis, dus hypotheekaftrek. Maar mijn persoonlijke ervaring is dus dat ik pas wat ging betalen vanaf ca. 20-24000 dus ik denk wel dat als je net begint en zo rond de 12000 zit dat je dan nog niet echt iets hoeft te reserveren voor de inkomstenbelasting. Ik heb het gewoon per jaar bekeken en ben nooit voor verrassingen komen te staan, omdat ik elk jaar een gestage groei had.

Ten aanzien van de schattingsformulieren ben ik slechte ervaringen. Ik heb daar een jaar of 5 geleden een keer een reele schatting gedaan en kreeg direct een grote aanslag. Terwijl ik dus van de vorige jaaropgaaf wist dat ik vanwege al die kortingen per saldo niets hoefde te betalen. Dus ik heb toen weer beroep aangetekend, sindsdien betaal ik mijn inkomstenbelasting altijd gewoon in april.

Ik betaal dan natuurlijk elke jaar wel een rentetoeslag, maar als je het geld op een spaarrekening hebt dan krijg je weer rente dus volgens mij maakt het weinig uit of je vooruit of achteraf je inkomstenbelasting betaalt. Het zal ook wel afhangen van je inkomen maar ik zit ongeveer op 30 mille dus veel zal het voor mij niet schelen. Maar misschien dat iemand anders iets kan toevoegen ten aanzien van (ellende met) schattingen...
Met citaat reageren
  #6  
Oud 20 oktober 2009, 15:36
reinderdevries reinderdevries is offline
Lid
 
Geregistreerd: 20 oktober 2009
Berichten: 11
Standaard Re: Enkele vragen

Je hebt natuurlijk eerlijk en eerlijk, al vond ik geen afdracht = geen aftrek ook wel logisch klinken.

Ik begrijp dat de IB van veel dingen afhankelijk is. Ik loop bijv. stage (loondienst), heb vorig jaar nog in loondienst gewerkt. Omdat ik student ben mag ik wat belastbaar inkomen betreft niet boven de 14000 uitkomen en dat zit ik ook nog lang niet. De IB is dus niet zo'n punt meer.

Wat betreft die schatting, geldt dat voor en de omzetbelasting en de inkomstenbelasting? En betekent het dat als ik bezwaar aanteken, gewoon in april mijn jaaropgaaf kan doen en kan betalen?

Over die schattingen wil ik ook nog wel wat horen, barst los.
Met citaat reageren
  #7  
Oud 20 oktober 2009, 15:55
Marcelot Marcelot is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 25 september 2009
Berichten: 89
Standaard Re: Enkele vragen

Ik kan mijn niets herinneren van mijn allereerste schatting die ik waarschijnlijk heb moeten doen ten tijde van het oprichten van mijn eerste onderneming, dat was in 1993... Mijn verhaal over mijn schattingsformulier had betrekking op het formulier dat je ergens in het jaar (ik dacht in augustus ofzo) krijgt voor de inkomstenbelasting. Ik weet niet of anderen dezelfde ervaringen hebben. Ik heb na dat eenmalige verhaal van het schattingsformulier de jaren daarna geen schattingsformulier meer ingevuld en nooit problemen gehad. Ik vul gewoon in januari mijn jaaraangifte in (ja dat doe ik al in januari) en als ik de aanslag krijg dan betaal ik die op tijd. Dat gebeurt ergens tussen april en juni.

Je hebt het zelf over Bezwaar aantekenen, dat doe je natuurlijk alleen als je een aanslag hebt gekregen voor een hoog bedrag waarvan je vind dat je die niet zou moeten betalen. Als je gewoon een schatting hebt ingevuld ter indicatie of als je geen reactie op die schattein hebt ontvangen, gewoon niets doen. Aan het begin van je ondernemerschap wil de belastingdienst gewoon weten hoe groot jouw plannen zijn. Er zijn honderden kleine bedrijfjes met weinig inkomen, ze zitten echt niet direct op je lip om aanslagen te sturen of om je te controleren. Ik ben al 16 jaar ondernemer en heb nog nooit een controle gehad (altijd alles op tijd ingeleverd, geen gekke aftrekposten). Overigens mogen ze komen hoor, ik heb alles direct voor het grijpen en alles op orde
Met citaat reageren
  #8  
Oud 20 oktober 2009, 16:05
Marcelot Marcelot is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 25 september 2009
Berichten: 89
Standaard Re: Enkele vragen

Ik ben geen accountant en wil eigenlijk ook best wat meer weten over het schattingen. Hier nog even wat ik daarvan weet.

Ik krijg dus gewoon elk jaar een formulier waarmee de belastingdienst vraagt wat mijn verwachting is voor het komende jaar. Voor zover ik de intentie van dat formulier begrijp is het zo dat de belastingdienst op zich graag wil dat je ze eerder betaalt. Als je in loondienst bent, dan betaalt je werkgever elke maand premies over jouw loon, jij geeft aan het eind van het jaar op wat je inkomen was en dan krijg je mogelijk wat terug of niet. Dat hangt af van je andere verdiensten. Maar per saldo kan het dan niet veel zijn, volgens mij.

Als je ondernemer bent dan ben jij dus degene die belasting moet betalen. Dat doe je dus niet elke maand of elk kwartaal, zoals de omzetbelasting. In januari vul ik dus mijn inkomsten in over het afgelopen jaar en dan krijg ik een aanslag. De belastingdienst krijgt dat geld dus pas een jaar later dan wanneer ik in loondienst zou werken. Mijn perceptie van het schattingsformulier van ondernemers is dus dat de belastingdienst het geld eerder wil innen. Dat kan ook voor de ondernemer handig zijn, want als je dus zoals ik pas later betaald dan kan het wel zijn dat je ineens veel geld moet betalen (ik heb het tot nogtoe elk jaar gewoon kunnen betalen uit mijn banksaldo in april, gewoon even tijdelijk wat saldo aanhouden). Dat is wat ik begrijp van het jaarlijks formulier voor de schatting van je winst.

Ik lees graag wat de lancelotters erover kunnen melden, die in de administratieve branche zitten. Want ik ben gewoon een eenmansonderneming, die zijn eigen boekhouding en aangiftes doet (geen personeel, geen werkruimte met eigen opgang dus geen echte aftrekmogelijkheden naast de gebruikelijke aftrek). Ik ga wel steeds meer verdienen, dus mogelijk ga ik volgend jaar wel fiscaal advies inwinnen. Maar dit jaar is ongeveer gelijk of minder aan vorig jaar dus doe ik het nog zelf.
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
15 jaar, wil bedrijf beginnen, enkele vragen Mdejonge Freelancepraktijk starten 5 4 oktober 2009 10:11
Freelancer: Inschrijven belastingdienst vragen kdr Al die andere praktische dingen 3 20 november 2008 21:48
Enkele vragen omtrent aangifte 2007 (Afschrijvingen) M@rc Belasting 3 26 maart 2008 18:19
Zoveel vragen, nu nog de antwoorden... Mijntje Al die andere praktische dingen 6 22 oktober 2007 08:19


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 06:15.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon