Bedrijfsauto meewerkende echtgenote
Ik zit al een tijdje met een met een interessante vraag, waar ik op internet geen sluitend antwoord op kan vinden.
Situatie:
Mijn vrouw doet naast de administratie van mijn bedrijf ook geregeld bedrijfsinkopen en andere zakelijke "boodschappen". Ik betaal haar daar incidenteel voor (minder dan 5000 per jaar), haar uren zijn niet voldoende om te voldoen aan het urencriterium.
Nu is zij eigenlijk aan een nieuwe auto toe, waarbij ik door een collega zzp-er werd gewezen op een mogelijkheid die hij zelf al geruime tijd toepast.
Hij heeft een (2e) auto aangeschaft op kosten van de zaak, en verrekend de kosten en afschrijving in zijn boekhouding.
Die auto stelt hij beschikbaar aan zijn vrouw, waardoor zij een bijtelling krijgt over de auto. Doordat zijn vrouw weinig inkomen heeft, is deze bijtelling minimaal.
Hij zelf heeft ook een zakelijke auto, waarvoor deze bijtelling al bij zijn eigen aangifte wordt verrekend.
Nu lijkt mij dit aan de ene kant een hele legitieme oplossing, maar kan mij toch ook niet onttrekken aan de indruk dat dit "te mooi om waar te zijn" is.
Daarnaast vraag ik mij af, omdat ik zelf een leaseauto heb, of het mij is toegestaan de kilometers die mijn vrouw nu met haar eigen auto voor het bedrijf maakt, ook op te voeren als bedrijfskosten (ik bereken het momenteel als onkostenvergoeding).
Is er iemand die hier een gefundeerde mening over kan geven?
Kortweg:
- kan een ZZP-er meerdere bedrijfsauto's hebben, en zo ja, hoe zit het met de bijtelling (hij kan moeilijk meer dan 1 auto tegelijk gebruiken)
- kan het ter beschikking stellen van een auto gezien worden als een vergoeding op zich?
- als mijn vrouw geen inkomen heeft, maar wel bijtelling; hoe zit het dan met de aangifte inkomstenbelasting? (totale bijtelling is waarschijnlijk niet hoger dan belastingvrije som van 5000 euro)
__________________
Helder; Duidelijk
|