Nog een kleine aanvulling op alle hele goede reacties, maar eerst een 'benadrukking': lees de door Rene doorgelinkte VAR-handleiding hier op de website!
Dan kom je vanzelf de juiste 'interpretatie' van de diverse vragen tegen.
Citaat:
Detachering, uitzending of bemiddeling? ja of voor 50% of meer (Ik moet mijn netwerk met opdrachtgevers nog uitbouwen)
|
Je hebt 'm nu ingevuld als zijnde niet van plan om al te veel tijd zelf aan acquisitie te gaan besteden. In je commentaar geef je echter aan dat wél van plan te zijn.
Je vult 'm dus in op basis van waar je naar streeft (voor het komende jaar). Als starter is het logisch dat je zo ver nog niet bent en zelfs de Belastingdienst heeft daar begrip voor. Echt waar!
Citaat:
- Kunt u VAR werkzaamheden meestal zonder toestemming van een opdrachtgever door iemand anders laten uitvoeren? nee.
- Bent u verplicht alle aanwijzingen van uw opdrachtgevers op te volgen bij de uitvoering van de werkzaamheden? ja
|
Met name deze 2 antwoorden impliceren het aanwezig zijn van de door Rene al genoemde gezagsverhouding en zijn de reden dat Marjan zelfs denkt aan een VAR-loon.
Ad 1: Veiligheidshalve wordt in veel overeenkomsten van opdracht opgenomen dat vervanging mogelijk is en - als de opdrachtgever al vaker met dit bijltje heeft gehakt - aan welke voorwaarden de vervanger moet voldoen.
Ad 2.: Natuurlijk voer je de opdracht uit conform de wensen van de opdrachtgever. Deze vraag gaat veel verder: ALLE aanwijzingen. Dus: je werkt van 9.00 - 17.00, luncht verplicht in de bedrijfskantine, mag 3 potloden en 1 pen in het bedrijfspennenbakje hebben liggen op je bedrijfsbureau, draagt de voorgeschreven bedrijfskleding, enz. Aanwijzingen die véél verder gaan dan alleen de (normale) eisen die verband houden met het gewenste eindresultaat (de afgeronde opdracht).
Let nog wel even op: als je op 1 januari al met je opdracht begint, heb je géén VAR-wuo, óók niet als je bezwaar maakt en 'm alsnog krijgt. Die dingen worden namelijk (voor zover ik weet) nooit met terugwerkende kracht afgegeven. De periode die ligt vóór de datum op de uiteindelijke VAR-wuo zul je dus op een andere manier moeten oplossen, bijvoorbeeld door payrolling. Of namens jouw opdrachtgever een risico lopen over die periode, natuurlijk.
Dit alles geldt alleen als je opdrachtgever een NL-bedrijf is. Is 't een Duits bedrijf, dan kun je zo ongeveer alle reacties in dit draadje naast je neer leggen.
Groeten, Renée