Eerst maar even de 2 korte vragen daarna over versneld afschrijven.
1. de restwaarde van een auto aan het einde van de gebruiksduur moet naar beste weten gebeuren, bij 5 jaar word voor een auto meestal rond de 10-20% van de aanschafwaarde aangehouden, persoonlijk ga ik meer richting de 20% bij na 5 jaar.. dat is een redelijk reële waarde. De geschatte restwaarde kan ook worden bepaald door nu naar de restwaarde van een zelfde type auto uit 2006 of 2007 te kijken.
2. Als je bij verkoop van de auto meer terug ontvangt dan de dan in de boeken opgenomen waarde, dan is dat meerdere gewoon winst op verkoop activa. Net als dat wanneer de opbrengst lager is dit gewoon verlies op verkoop activa is.
Als je een andere auto zakelijk koopt ga je die gewoon volgens de dan geldende regels afschrijven zonder rekening te houden met de restwaarde van de vorige auto.
Over versneld afschrijven is heel wat te vertellen. Versneld afschrijven levert in principe als belangrijkste voordeel dat je minder winst hebt en dus minder belasting betaald in 2011 en 2012, maar in 2013 ev weer meer omdat je dan niet meer kan afschrijven.
Bij versneld afschrijven (of eigenlijk willekeuring afschrijven, dus minder als normaal mag ook) moet je dus vooral kijken naar de winst van 2011 en de verwachte winst van 2012 en verder. Als je de komende jaren elk jaar evenveel winst verwacht (zonder rekening te houden met de afschrijving) dan kun je versneld afschrijven, je hebt dan eerder je belasting terug over je investering en een klein rente voordeel.
Als je verwacht dat 2012 en latere jaren aanzienlijk meer winst genereren als 2011 of 2011 een slecht jaar was, dan kun je beter de afschrijving niet te hoog maken in 2011 want in 2012 of later val je wellicht in een hoger tarief waardoor je meer terugkrijgt per afgeschreven euro.
grenzen waar je op moet letten is
- verzamelinkomen lager dan grofweg 18.000 euro dan krijg je 33,1% terug
- verzamelinkomen tussen 18.000 en 56.000 euro dan krijg je 42% terug
- verzamelinkomen boven 56.000 euro dankrijg je 52% terug.
(verzamelinkomen is je winst uit onderneming minus eventule ondernemersaftrekken, heffingskortingen en kan ook inkomsten uit loondienst bevatten, het is dus een optelling al je inkomstenbronnen minus kortingen.)
|