De "ouderwetse" gemengde verzekering (sparen voor een eindkapitaal in combinatie met een uitkering bij voortijdig overlijden van dezelfde grootte) kent juist een voordeel. Je krijgt een soort combinatiekorting op de kosten voor het opmaken en langdurig administreren van de polis (= het contract). Sparen (in een polis) en de overlijdensdekking op een andere polis afdekken is theoretisch dus altijd duurder dan beide dekkingen combineren op één polis.
De naam "woekerpolis" heeft niet zozeer te maken met het feit dat een overlijdensdekking betaald wordt uit de (maandelijkse) inleg, maar is ontstaan als gevolg van (te) grote kostenopslagen die op ondoorzichtige wijze - althans, voor de eigenaar van de polis - zijn samengesteld en onttrokken worden aan de inleg. Over het algemeen is juist de premie voor een eventueel meeverzekerde overlijdensdekking wèl (redelijk) vastgelegd. Het resterende deel van de premie wordt altijd belegd in aandelen of aandelenfondsen en over het algemeen wordt geen enkele garantie gegeven m.b.t. het rendement (i.t.t. traditionele verzekeringen).
Afijn, om op de vraag van Dennis terug te komen: ik ben een ZZP-ster met een bovengemiddelde kennis van levensverzekeringen in het algemeen en pensioenen in het bijzonder.
Ik geef informatie en adviezen, kan bestaande voorzieningen, mogelijke tekorten en offertes analyseren, maar geef pertinent géén productadviezen. Ik hou mij verre van bemiddelingsactiviteiten, maar ben daardoor wel werkelijk onafhankelijk.
Ten overvloede: voor vragen die via dit forum prima te beantwoorden zijn, reken ik natuurlijk nakko, niks, zip, nul komma nul.
Deze site geeft vrij duidelijke informatie, maar houd even in je achterhoofd dat een verkoop het uiteindelijke doel van dit bedrijf is:
http://www.homefinance.nl/pensioen/z...n/pensioen.asp
Even een kleine toelichting ter vergemakkelijking van de materie:
verzekeringstechnisch is een lijfrente precies hetzelfde als een pensioen. Beide dingen zijn namelijk gewoon periodieke uitkeringen. Niets meer en niets minder.
In de verzekeringspraktijk wordt "pensioen" echter vaak gebruikt voor aanspraken die in de werkgever-/werknemersfeer zijn/worden opgebouwd "Lijfrente" wordt gebruikt voor aanspraken die in de privé-sfeer zijn/worden opgebouwd. En dan heb je nog de "gerichte lijfrente": het bijvoegelijk naamwoord heeft geen andere functie dan aan te geven dat het eindkapitaal gebruikt moet worden voor de aankoop van periodieke uitkeringen die, simpel gezegd, bruto zullen zijn èn aan bepaalde vormvereisten moeten voldoen.
Zo, dat was een heel verhaal, pffff. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik zal dan proberen daar een kort en bondig antwoord op te geven ....
Groetjes, Renée